Erişilebilir Web Sitesi
Engelsiz Web Sitesi
Erişilebilir Web Sitesi Nedir?
Web erişilebilirliği; web siteleri, mobil uygulamalar veya dijital belgelerin engelli ve yaşlı bireylerden oluşan kitleler de dahil olmak üzere herkes için kullanım kolaylığı sağlayacak şekilde tasarlanmış ve geliştirilmiş olduğunu ifade eder. Engelli bireylerin dijital cihazları kullanması ve web içeriklerine başarılı şekilde ulaşması ve etkileşime girmesine yardımcı olmak amacıyla oluşturulmuş çok çeşitli yazılım ve donanım aracı bulunmaktadır.
Duyma ve görme engelli bireyler için erişilebilirlik standartlarına bağlı kalınarak yapılan içerik düzenlemelerinde; duyma engelli bireylerin içerikleri okuyarak anlayabilmesi amacıyla alt yazılar, görme engelli bireylerin ise içerikleri anlamasını sağlamak amacıyla ekran okuyucular ile birlikte görselleri algılamalarını sağlayan alternatif metinler, renk körü olan bireyler için ise renk körlüğüne uygun web sayfası tasarımı gibi unsurlar bulundurmak yasal mevzuatlar çerçevesinde zorunlu hale getirilmiştir.
Web Erişilebilirliğinin Önemi
Günümüzde internet engelli bireylerin dünyaya açılması ve toplumda yaşananlardan haberdar olabilmesi için çok önemli bir araçtır. Bu sebeple engelli bireylerin internete erişebilmesini sağlayan sistemlerin kullanılması büyük önem taşır. İçinde bulunduğumuz dijital gelişim çağı; insani hakların korunması, gelişen teknoloji, yasal düzenlemeler, pazar alanını genişletme gerekliliği ve her kitleye hitap edebilme ihtiyacı çerçevesinden ele alındığında dijital erişilebilirlik, fazlasıyla önem arz eden bir ihtiyaçtır.

WEB ERİŞİLEBİLİRLİK İLKELERİNİN HEDEFLERİ
Web erişilebilirlik ilkeleri, internette bulunan içeriklerin engelli bireyler için erişilebilir ve kolay kullanılabilir hale getirilmesini hedeflemektedir. Bu konuyla alakalı edinilmiş 4 adet web erişilebilirlik ilkesi bulunmaktadır:
1.Algılanabilirlik
Kullanıcı arayüz bileşenleri ve bilgiler, engelli bireylerin algılamaları mümkün olacak şekilde sunulmalıdır.
2.İşlem Yapılabilirlik
Kullanıcı arayüzü bileşenleri ve navigasyon, engelli bireyler için kullanılabilir durumda olmalıdır.
3.Anlaşılabilirlik
Kullanıcı arayüzü işlemleri ile birlikte bilgiler anlaşılabilir durumda olmalıdır.
4.Sağlamlık
Yardımcı teknolojilerin dahil olduğu içerikler, birçok kullanıcı yazılımı tarafından algılanabilecek düzeyde sağlam olmalıdır.
ERİŞİLEBİLİRLİK TESTİ NASIL YAPILIR?
Erişilebilir web sitesi, tasarımı tamamlandıktan sonra öncelikle NVDA ve JAWS gibi ekran okuyucu özelliğe sahip programlar ile test edilir. Bu programlar ile birlikte görme engelli bireyler web sitelerinden kolay bir şekilde yararlanabilirler.
Erişilebilir web sitelerinin yalnızca yardımcı programlar ile test edilmesi yeterli değildir. Yararlılığının kanıtlanması için muhakkak görme engelli kullanıcılar tarafından da teste tabi tutulmalıdır. Web sitesini test eden görme engelli bireyler, sitelerin içeriğine ve sahip olduğu fonksiyonlara bütünüyle hakim olmalıdır.