Patent Tescil
Patent Tescil
Patent tescil; buluş sahibi olan kişi ve özel kurumların, buluşlara ait tüm hakları üzerlerine alıp koruyabilmeleri amacıyla oluşturulan belge ile buluşun tescil edilmesini sağlayan sözleşmedir.
Patent Tescil Belgesi
Patent tescil belgesi; buluşun üreticisi ve satıcısının ayırt edilecek şekilde belirtildiği ve koruma kapsamında olduğunu gösteren resmi belgedir.
Patent Tescil Belgesinin Önemi
Patent tescil belgesi, hem buluş sahibinin haklarını koruyarak destek sağlar hem de söz konusu buluş sahibi ile potansiyel buluş sahiplerini daha fazla buluş yaratma konusunda haklarının korunması güvencesi ile teşvik eder. Bunun yanı sıra buluş sahibine tanınan haklar, buluşun geliştirilmesi ve piyasaya sürülmesi konusunda da teşvik edici niteliğe sahiptir.
Patent tescili alınmış buluşlar, sahip oldukları kullanım özellikleri belirtilerek tüketicilere sunulur ve yeni buluşlar yaratılması konusunda topluma ilham olarak ülkenin ekonomik kalkınmasına destek olur.
Patent tescili ile buluş sahibi, buluşunun kullanım alanları ve piyasadaki satışını kontrol altına alabileceği tüm hakları elinde tutar. Fikir Küpü ekibi olarak sizlere patent tescili hakkında danışmanlık hizmeti sunuyoruz. Hizmetimizden yararlanmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Patent Nasıl Alınır?
Buluş için patent tescili yaptırmak için ilk olarak Türk Patent Enstitüsü’ne başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuru sonucunda alınan raporlar ile buluşun patent almaya uygun olup olmadığı incelenir. Patent tescili amacıyla yapılan başvurudan önce marka ve patent danışmalarından destek almak bu süreçte ortaya çıkması olası problemleri engeller. Patent tescili sürecinde danışmanlık hizmetimizden yararlanmak için bize ulaşın.
Patent Tescil Şartları
Geliştiren buluşun daha öncesinde bilinmiyor olması gerekmektedir.
Tescil başvurusu tarihinin öncesinde buluşa ait mevcut bir tanıtım yazısı veya kaynağı olmamalıdır.
Buluş dünya genelinde tanınırlığa sahip olmamalıdır.
Buluş kolay üretilebilir durumda olmalıdır, üretim esnasında ortaya çıkması muhtemel aksaklıklar ve bu aksaklıkları ortadan kaldıracak etkili çözümler belirlenmeden patent tescil başvurusu yapılmamalıdır.
Buluş oluşturulurken belirlenen geliştirme metotlarının üçüncü kişilerden gizli olması ve teknik bilgilerin geliştirilmeye uygun olması gerekmektedir.
Gerekli şartlar yerine getirildiğinde, buluş sahipleri patent tescil belgesinin ücretini ödedikten sonra patent almak üzere Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurabilir.
Patent Süresi
Türkiye’de buluşlar patent sistemi ve faydalı model sistemi olarak 2 tür koruma sistemi ile birlikte koruma altına alınır.
Faydalı model sistemi, inceleme işlemi yürütülmediği için düşük maliyet ile birlikte kısa süreli koruma sağlamaktadır. Koruma süresi bu sistemde araştırma raporu çerçevesinde 10 yıl olarak belirlenmiştir.
Patent sistemi ise içerisinde patent alma yeterliliğinin araştırılarak, inceleme raporu oluşturma işlemini barındırdığı için patent süresinin daha uzun olmasını sağlar. Bu süre başvuru tarihinden itibaren 20 yıl olarak belirlenmiştir ve uzatılamaz.
Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Çağrı Merkezi & WhatsApp