Uluslararası Marka Tescili

Uluslararası Marka Tescili

Marka tescili ve marka tescil başvurusu Türkiye sınırları içerisinde yaratılmış olan markaların, sadece Türkiye sınırları içerisinde değil, yurt dışında da geçerliliğinin sağlanması ve marka sahiplerinin ihracat yapma, yurt dışına bayilik verme, yurt dışında düzenlenen fuarlara katılımları nedeniyle ülke sınırının dışına sundukları hizmet veya ürünlerin koruma altında olması nedeniyle alınan marka tescili türüdür.

Uluslararası Marka Tescili Prosedürü Nasıl İşlemektedir?

Markaların yurtdışında kabul edilebilirliğini sağlamak amacıyla yaptıkları Yurt dışı Marka Tescili başvurusunun ve marka tescilinin kabulü için ilk olarak bulunduğu ülkede tescil edilmiş olması gerekmektedir.

Uluslararası marka tescili ilk olarak 5 yıllık süre zarfında, markanın oluşturulduğu ülkede tescillenmiş olan markaya bağlı olarak yürütülür. Yurtdışı tescili yaptırmayı amaçlayan marka, 5 yıl tamamlanmadan ait olduğu ülkede hükümsüz kalması durumunda uluslararası marka tescilini kaybeder.

Günümüzde tescil işlemleri konusunda çeşitlilik sağlayan uluslararası tescil sistemleri ile birlikte, sadece bir kez başvuru yapılarak birçok ülkede marka tescil başvurusu yapılmasına olanak sağlanmaktadır.

uluslararası marka tescili

Uluslararası Marka Tescili Nasıl Yapılır ?

Uluslararası marka tescilinin gerçekleştirilmesinde, dünyadaki tüm ülkeler için başvuruya açık genel bir sistem bulunmamaktadır. Bu yüzden ya ülke sınırları dahilinde ya da yurtdışı ile yapılan anlaşmalara bağlı olarak kısmen toplu bir başvuru gerçekleştirilebilir. Yurtdışı tescil işlemlerinin yapılabildiği farklı sistemler şunlardır:

1.Ulusal alanda başvuru

2.Uluslararası toplu müracaat(Madrid Protokolü)

3.Uluslararası toplu müracaat(Avrupa Birliği ülkelerinde geçerli olan CTM)

4.OAPI(Afrika Birliği ülkeleri)

Uluslararası Marka Tescil Modelleri

Paris Sözleşmesi kapsamında Türkiye’de bulunan gerçek veya tüzel kişiler, diğer ülkelerdeki gibi kendine ait markayı, anlaşma sağlamaya açık olan başka ülkelerde de tescil edebilme olanağına sahiptir. Uluslararası tescil işlemleri yurt içindeki prosedürlerle benzerlik gösterse de ülkeler bu işlemin gerçekleştirilmesinde kendi içinde farklılıklar barındırabilir.

1.Ülkesel Tescil

Marka tescili istenen farklı ülkelerin her biri için ayrı başvuru yapılması ve koruma talep edilmesi gerekmektedir. Söz konusu ülkelerin patent ofislerine yapılan başvuruyla kısa sürede tescil alınabilse de, her ülke için ayrı bir harç ve vekillik bedeli ödenmesi gerektiği için, diğer sistemlere kıyasla daha maliyetlidir. Fakat buna rağmen işlemlerin hızlı şekilde gerçekleştirilmesi nedeniyle talep görmektedir. Bununla birlikte toplu başvuru sistemlerine dahil olmayan Irak, Suudi Arabistan ve Kuveyt gibi ülkelerde mutlaka bu sisteme başvurulması gerekmektedir. Tescil süresi  ülkeler bakımından farklılık gösterse de takribi olarak 12-18 aydır.

2.AB Kapsamında Tescil(EUTM)

Bu sistemde Avusturya, Belçika, İspanya, İtalya, Hollanda, Polonya, İsveç ve İngiltere gibi 28 ülkeyi içinde barındıran Avrupa Birliği için sadece bir başvuru ile birlikte tüm ülkelerde geçerliliği olan bir koruma imkanı sağlamak mümkündür. Bu sistem ekonomik ve hızlı olduğu için sık rağbet görse de, bu sisteme üye olan herhangi bir ülkede kayıtlı olan markadan itiraz geldiği takdirde başvurunun tamamen iptal edilmesi söz konusudur. Tescil süresi, ülkesel tescile benzer olarak yaklaşık 12-18 aydır. Bu sistemin tercih edilme sebeplerinden biri de AB ülkelerinde tek tek tescil almanın maliyetli olmasıdır. Bununla birlikte Madrid Protokolü kapsamında tek ülke olarak seçilerek başvuru yapma imkanı da vardır.

3.Güney Afrika Birliği(ARIPO)

ARIPO sisteminde Gambia, Ghana, Kenya, Mozambique, Sierra Leone, Somalia, Sudan ve Zambia gibi 9 ülkenin aynı tarafta olduğu anlaşma ile birlikte sadece bir başvuruyla söz konusu ülkelerde marka koruması almak mümkündür.

4.Madrid Protokolü Kapsamında Tescil

Bu sistemde, Madrid Protokolü kapsamında taraf olan 100’den fazla ülkede toplu şekilde başvuru ve marka tescili yapmak mümkündür. Yukarıda listelenmiş ülkelerden bir ya da birden fazla ülke seçilerek aynı anda tescil süreci başlatılabilir ve koruma alınabilir. Yurtdışı tescil işlemlerinin süresi takribi olarak 18-24 ay sürse de ülke seçme ve yalnızca seçilen ülkelere başvuru yapma imkanı sunulmaktadır veya ilk başvuru olması şartıyla ileride tekrar başvuruda bulunup başka ülke seçmek mümkündür.

Sıkça rağbet gören bu sistem yurtdışı tesciline sahip olabilmek için, markanın Türkiye’deki başvurusunun yapılmış olmasını ya da tescilli olmasını şart koşmaktadır. Türkiye’de yapılan başvuru dikkate alındığı için Türkiye’de bulunan markanın koruma kapsamının dışında sınıf seçimi yapmak ve farklı bir marka örneğini dahil etmek mümkün olmamaktadır. Bununla birlikte yurtdışı tecil başvurusu 5 yıllık süre kapsamında markanın oluşturduğu ülkeye bağlı şekilde ilerlediğinden bu ülkede marka tescilinin  gerçekleştirilmemesi veya iptal edilmesi durumunda uluslar arası tescil de iptal edilmektedir.

Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Fikir Küpü olarak 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet veriyoruz. Hemen iletişim kanallarımızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Çağrı Merkezi & WhatsApp